Selecteer een pagina
Om vandaag op tijd in Jardín te komen, besloot ik zaterdag al online een ticket te kopen met als vertrek ‪‪08.50 uur‬‬. ‪‪Om 08.15 uur‬‬ was ik al braaf (en bezweet) op het busstation zoekende naar het stalletje van de busmaatschappij. Daar aangekomen knikt de jongeman ernstig met zijn hoofd om mij uit te leggen dat ik op het verkeerde busterminal was (Noord i.p.v. Zuid)! Op mijn reactie met ‘dat het nergens staat aangegeven vanaf welke terminal de bus ging’, gaf hij aan dat het algemeen bekend is. Met de metro zou ik het niet meer redden, maar met de taxi had ik zeker nog een kans. De scène die hierop volgde, had prima uit een Spaanse soapserie kunnen komen. Bepakt en bezakt ren ik de terminal door, hobbel ik een trap op (let op, ben weer bezweet), ren over een loopbrug en terwijl ik naar beneden vlieg roep ik: “Señor, señor yo necesito taxi rapido terminal sur!”, tegen een taxichauffeur. Een kleine 14 minuten later, stap ik rustig uit de auto want met nog 10minuten te gaan ga ik het redden. Hallo maandag!
 
Na 4,5 uur in de bus, kom ik aan in Jardín en waarbij ik bij het uitstappen in Guatape een beetje teleurgesteld was door de drukte, voldoet dit dorp precies aan mijn verwachtingen. Het lijkt alsof de tijd stilstaat als je de mannen met cowboyhoed ziet lopen, restaurantjes waarbij de ober zich traag beweegt en bij de klanten gaat zitten en een houtbewerker zijn tafeltje op straat af maakt. Ik wil de middag doorbrengen met wandelen en het bezoeken van een vogelspotplaats. 

Na wat pogingen om te hiken maar die ik helaas moet stoppen vanwege ondergelopen paden door modder, geen pad meer te zien of zandpad dat opeens verdwijnt, maar ook het feit dat de vogelspotplaats een uur later open is dan op internet stond en het feit dat ik in een niet-toeristisch dorpje momenteel niet uit de voeten kom met mijn Spaans, zorgt aan mijn kant voor de nodige frustratie en dat ik mij voor het eerst wat eenzaam en geïsoleerd voel.
Ik moet dan altijd denken aan wat Anthony Bourdain ooit heeft gezegd: “Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart and on your body. You take something with you. Hopefully you leave something good behind.”
Ik heb die avond nog wat dingen uitgezocht voor zowel morgen als komende dagen en ben uiteindelijk rustig gaan slapen.

‪‪Om 8 uur‬ doe ik de deur open van mijn kamer en daar staat het dochtertje van de eigenaar. Wat ik wil voor ontbijt. Dankzij mijn nieuwe vertaal app, krijg ik roerei, koffie en een arepa (een warm plat maisbrood lijkt op een tortilla) en ik heb snel door dat je daar je kaas op moet leggen omdat het anders erg droog is. ‬
Een half uur later loop ik zelfverzekerd de deur uit. Ik heb namelijk het plan om eerst naar het beeld van Christus te wandelen en vanuit daar naar de grot waar de waterval doorheen gaat. Maar daar zal ik nooit aankomen….
Na een glibberige afdaling, een eng houten brugje, een steile klim en veel modder kom ik aan bij het Christusbeeld. Daar geniet ik van het uitzicht over Jardín .
Om de hoek zie ik 3 paarden staan en ik raak in gesprek (nou ja gesprek, soort van) met Rafaël de eigenaar. Een ritje lijkt mij prachtig door deze omgeving, maar verder dan 1 uur vanmiddag af te spreken komen wij niet, want de locatie wordt mij niet duidelijk. Gelukkig komt er een man voorbij die zich voorstelt als Robert. Hij komt uit Colombia maar woont al vele jaren in de V.S. Zijn dochtertje woont in Medellin en ze zijn samen Colombia aan het ontdekken. Na wat heen en weer gepraat gaat Rafaël een paard halen en begrijp ik dat ik eerst mee terug naar het dorp ga om Robert en zijn dochter naar het hotel te brengen om daarna een uurtje of 2 met hem op stap te gaan. Ondertussen klets ik heerlijk wat af met Robert en wisselen we nummers uit zodat, wanneer ik weer een keer in Medellin wil verblijven, ik daar altijd kan rekenen op een huis (hij bezit blijkbaar verschillende huizen in de stad).

De rit met Rafaël was echt fantastisch! Hij vertelt over de omgeving en hij laat mij een koffievrucht eten. De pitten spuug je uit en laat dat nou precies de bonen zijn, maar dan nog onrijp en wit. Ik rijd door heuvels vol met bananenbomen, avocadobomen, mandarijnbomen. Hij vertelt dat hij zijn paarden zelf fokt en hij al kon paardrijden voordat hij geboren werd. De paarden zijn ontzettend goed afgericht en goed ter been. Colombia heeft prachtige flora en fauna en ik kijk mijn ogen uit naar alle gekleurde beesten die rondvliegen, helaas zitten er ook een paar venijnige exemplaren tussen die lelijk steken. Bij een kleine finca stoppen we en trakteert Rafaël mij op een michelada (beetje fruitsap met bier en op het randje van je glas zit zout) wat echt heerlijk smaakt. En terwijl wij daar zitten, schuiven er 2 mannen aan die al tokkelend op hun gitaar hun hart laten spreken over onbeantwoorde liefdes.
Terwijl het gisteren mijn slechtste dag op reis is geweest, was het vandaag mijn mooiste. Vol avontuur en verassingen, je weet dus nooit hoe het kan lopen.
Woensdag gaat de wekker al vroeg om de bus van ‪06.25u‬ naar Manizales te nemen. In een klein busje voor 7 personen (omgebouwd tot 10, ook wel genaamd een colectivo), rijden we door het prachtige berglandschap van Colombia. Langs vele kleine gehuchtjes die achter een vangrail zijn gebouwd en langs dorpjes die er stil bijliggen. De natuur is hier zo prachtig het is alleen jammer dat veel mensen hier nog niet bewust zijn dat je je plastic en/of afval niet op straat of in de rivieren moet gooien. Al zullen sommige mensen hier door armoede grotere problemen hebben, dan vuil te ruimen, maar toch hoop ik dat door onderwijs de nieuwe generatie hier bewuster van gaat worden.
Na ongeveer 6 uur kom ik aan in Manizales en geniet ik van een rustige middag.

Hoewel het vannacht geregend heeft, begint de donderdag zonnig. Ik geniet van een mooie wandeling naar het hoogste punt van de stad in de wijk Chipre. Zittend op een bankje en uitkijkend over de groene vallei met een heerlijk vers kopje tinto in mijn hand terwijl de zon op mijn huid brandt, is een moment van ultiem geluk. Hierna vervolg ik mijn weg naar het monument over de oprichting van Manizales. Waar je de beelden van brons ziet zwoegen door de grond, de paarden de aarde ziet bewerken en de koffie die rijkdom brengt. Ik slenter verder door de stad, heuvel op en af, en ik geniet van de mango’s die op elke straathoek verkocht worden. In Nederland eten we de mango’s als ze zacht en zoet van smaak zijn. De mango’s hier worden gegeten als ze veel minder rijp zijn, maar juist deze structuur en een tikkeltje zurige smaak vind ik heerlijk. In de jaren ’50 had Manizales de langste kabelbaan ter wereld. Deze kabelbaan werd gebruikt om onder andere koffie te transporteren door de heuvelachtige stad en ook mensen konden hier gebruik van maken. Een stukje oude kabelbaan is ter nagedachte aan de geschiedenis in de stad als aandenken geplaatst.

Op vrijdag is het tijd voor een hike. Samen met onze gids Gabriel en 2 anderen, vertrekken wij naar het Los Nevados Nationaal park. Het park wordt gekenmerkt door een grote reeks vulkanen (waarvan meestal met enige activiteit), met een hoogte tussen de 4000 en 5300 meter. De vulkaan Nevado Del Ruiz is gesloten voor publiek vanwege activiteit. Op 13 november 1985 is deze vulkaan uitgebarsten en heeft het volledige dorp Armero weggevaagd. Die nacht stierven er 25.000 doden en deze uitbarsting is hiermee de dodelijkste in de geschiedenis. Je ruikt de zwavel terwijl je door het park wandelt en sommige stroompjes water die vanaf de berg komen, zijn grijs door de vulkaan.

In het Andesgebergte komt het Páramo ecosysteem voor. Dit vind je op de hoogte boven de lijn waar bomen groeien en net onder de lijn waar permanent sneeuw ligt. Je vindt hier ook de Espeletia killipii plant en met een hele vallei voor je waan je je in een andere wereld. 

We wandelen ruim 1 1/2 uur op de hoogte van 4100 meter richting natuurlijke thermale baden. Terwijl wij eerst nog wat familie van de gieren door de lucht zien zweven, zijn ze helaas al snel niet meer zichtbaar omdat het dicht trekt en ook nog eens begint te regenen. Aangekomen op een rotsplateau kleden we ons uit en klauteren dan vervolgens (in bikini) door de modder en over rotsen naar beneden om zo in heerlijk warm water terecht te komen. De gids Gabriel is Venezolaan en woont nu een maand of 7 in Colombia. Hij is daar vertrokken vanwege crisis in het land en kan in Colombia makkelijk en goed geld verdienen (voor de vele vluchtelingen uit Venezuela is dit niet van toepassing). We verblijven een uurtje en kletsen wat met elkaar, voordat we weer omhoog klauteren, onze natte kleren aan trekken en doorwandelen. Na ruim 1 uur komen we uit bij een oude finca en gaan we daar lunchen. Zonder die dag verder ook maar andere toeristen tegen te komen, fietsen we nog een kleine 20 kilometer de berg af waarbij het landschap weer verandert in dichtbegroeide bossen.
Na ongeveer 7 uur natgeregend te zijn, is het tijd voor een hete douche en een rustige avond.

De ‪zaterdagochtend‬ breng ik door in een bus naar Salento. Hier overpeins ik mijn week. Mijn off day heeft bij mij iets positiefs verandert in de manier hoe ik mij voel in het reizen. Door mijn off day van de week toe te laten, dit te herkennen (want dit is niet voor het eerst dat ik dit krijg tijdens alleen reizen) en mijzelf daarna te herpakken (met o.a. het inplannen van wat hikes, vooruitlezen over mooie gebieden maar ook voelen en beseffen dat een off day er gewoon mag zijn), ben ik veel meer ontspannen geworden. 
Ik heb het gevoel dat ik sindsdien er meer durf te zijn en dat alles okay is.
Dit resulteert in dat ik nu fijn in een vreemde stad rond loop en rustig ergens ga zitten voor een kopje koffie, op een pleintje neerplof, mensen al brabbelend aanspreek (en de lol ervan inzie als het niet gelijk begrepen wordt), nieuwsgierig uitkijk naar nieuwe dingen of ze nu groot of klein zijn en als de planning anders uitpakt, ik hier in mee ga. 
Ik besef dat als ik plezier en voldoening uit mijn reis wil halen, ik niet altijd heel snel van plek naar plek zal gaan en dat veel in de natuur mij erg goed doet, omdat dit land zo bizar mooi is. En dat ik soms ook graag ergens wat langer wil blijven om te aarden en de ervaringen bewust mee te maken. 
Aangekomen in Solento verken ik dorpje en wat is het hier leuk! Dan ga ik onderweg naar een briefing van Salento trekking, want vanaf ‪morgen 08.00 uur‬ ga ik voor 3 dagen hiken in het mooie Los Nevados.