Selecteer een pagina
Eke dag oefenen we in het lesgeven en met vallen en opstaan, worden wij allemaal wat beter. Wat ik heel duidelijk voel, is dat het een hele verantwoordelijkheid is om mensen straks te onderwijzen in yoga. Een goede leraar ben je niet als je de houdingen correct kan uitvoeren, dit zit in zoveel meer zoals veiligheid altijd voorop houden, elk mens als individu te zien, met zijn eigen unieke lichaam en de juiste aanpassingen kunnen geven bij een blessure. Het uitgangspunt is namelijk dat iedereen altijd yoga kan uitvoeren, alleen met de nodige aanpassingen indien nodig.

De houdingen die je moet leren (in mijn geval Engels en Sanskriet) zijn weer in groepjes geplaatst die wij sequences noemen. 
Zo heb je na de openingsmeditatie de:
Openings sequence
Sun Salution A (4x)
Sun Salutation B (4x)

Standing sequence
(bestaande uit onderstaande groepje oefeningen die los van elkaar zijn, maar vloeiend in elkaar overlopen)
4. Warrior I
5. Side plank
6. Warrior II
7. Lizzard of Pigeon
8. Triangle
9. Twisting triangle
10. Wide leg foreword bend
11. Halfmoon 
12. Big toe
13. Tree pose
Middle sequence 
(bestaande uit onderstaande groepje oefeningen die los van elkaar zijn, maar vloeiend in elkaar overlopen)
1. Crow
2. Side crow
3. Camel
4. Hero pose
5. Cobra
6. Bow pose
7. Peacock
8. Return Table
9. Spinal Twist
10. Boat poses
Closing sequence 
(bestaande uit onderstaande groepje oefeningen die los van elkaar zijn, maar vloeiend in elkaar overlopen)
1. Rock the baby
2. Cow face
3. Suspense leg extension
4. Reverse Pigeon
5. Backbands 
6. Shoulderstand
7. Fish pose
We leren verder onder andere over de geschiedenis van yoga. Yoga is oud. Daarbij bedoel ik yoga zoals het ooit bedoeld is, namelijk de meditatieve vorm. Yoga betekent het verbinden met het grotere geheel en dit kan je verwoorden naar: met je ziel. Dus dat je één bent.
Er zijn teksten die ruim 2.000-3.000 jaar terug in de tijd gaan. Yoga zoals wij het nu kennen, is te danken aan Kirshnamacharya; een van de meest invloedrijke personen van de 20e eeuw op het gebied van yoga.

We leren verder over spieren en botten in ons lijf, voetmassages (ja, vreselijk dit onderdeel), en energiesystemen binnen ons lijf, bandhas en mudras, veganistische eten en eten an sich en het zenuwsysteem in ons lijf. Veel mensen zullen yoga (en de filosofie erachter) bestempelen als zweverig. Maar is dat niet gewoon vanwege het feit je er niets vanaf weet? Ik dacht namelijk precies hetzelfde. En ja, er is een spirituele kant aan yoga en nee, niet iedereen is verlicht of spiritueel ingesteld. En nee dan zal je inderdaad nooit de hoogste bewustzijn staat halen in de yoga, maar dat maakt je geen slechter mens. 
Yoga gaat ook om geen geweld plegen (en ook niet naar jezelf, wees lief voor jezelf), niet stelen, normen en waarden, positieve instelling, etc. Het zijn de dingen die wij in de Westerse wereld vaak weten en toepassen alleen vaak ook onbewust.

Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens yoga is het ademhalen. Ik blijf dit onderwerp zelf fascinerend vinden. Er is een relatie tussen je ademhaling en je hoofd. Als je ademhaling regelmatig/rustig gaat, dan wordt je hoofd rustig. In de yoga gebruiken wij het Ujaji geluid zodat het geluid van de ademhaling luider is dan onze gedachtes. Achterin onze keel hebben we een klep die de epiglottis heet. Dit klepje zorgt ervoor dat wij wel lucht, maar geen water ik onze longen krijgen. Je moet dit klepje half sluiten en dan hoor je en voel je de lucht langs de achterkant van je keel glijden. Het maakt een SSS geluid bij het inademen en een HHH geluid bij het uitademen. Als je zo begint adem te halen (6 tellen in en uitademen), kom je in de rust terecht. 
Ik vind meditatie een bijzonder moeilijk, maar ook een mooi onderdeel, want op sommige dagen blijft alles en iedereen door mijn hoofd rondspoken, maar op de andere dagen hoor ik alleen mijn in- en uitademingen en kan ik stil zijn. En die momenten zijn fantastisch!

Elke dag doe ik push ups en boat poses. Push ups om mijn armen en schouders sterker te maken en de boat is voor het sterker maken van mijn psoas. En het leuke is dat je lijft zo snel leert en sterker wordt. Waar ik vorige week moeizaam een onderarm stand deed en dan nog wel eens door mijn schouder zakte, kan ik het nu wel.

Hoewel het theoretische gedeelte van de cursus niet mijn ding is (ik hou niet van stampen en uit boeken leren) haal ik plezier uit het lesgeven, de grapjes die we met de mede cursisten onderling maken en vooral uit het feit dat mijn lijf sterker aan het worden is. Het kunnen van die voorarm stand is wel een beloning voor het harde werken.
Elke dag loop ik genietend door Bogota in een T-shirtje naar de yoga studio met 18 graden en aan het einde dag, loop ik aangekleed en wel terug door een stortbui. Wat bijzonder om dit mee te maken, alle seizoenen in een dag.

Mijn favoriete vrijetijdsbesteding (naast facetimen met Ester natuurlijk) is de Carulla bezoeken. Carulla is een supermarkt een luxere versie van de AH maar groot, GROOOOT, echt groot. Zo koop ik vreemd fruit om uit te proberen (van links naar rechts de pitaya, maracuya en higos). Snack ik hier stiekem kaasstengel broodjes naar binnen (niet vegan). En heb ik humus gevonden, echt heerlijk om dat weer te hebben.

Mijn gastouders Martha en Hugo zijn schatten van mensen. Vorige week is de moeder van Martha op 89-jarige leeftijd overleden en soms tref ik haar thuis in tranen aan omdat ze haar moeder wilt bellen en dan krijgt ze een knuffel van mij. Martha laat mij wat foto’s zien van haar moeder en van haar als baby en in ruil daarvoor, laat ik haar mijn fotoboekje zien van hoe mijn ouders, zusje en vrienden eruit zien en als ik dan een beetje verdrietig word omdat ik heimwee krijg, geeft ze mij een knuffel.
Martha vindt mij dunnetjes en probeerde mij te voederen wat zonder succes was totdat ze bocadillo’s in huis heeft gehaald. 
Bocadillo is gemaakt van guave pulp en panela (komt weer uit suikerriet) en is typisch Colombiaans. Qua smaak lijkt het een beetje op wat mijn oma Margje vroeger altijd van de bakker afhaalde. Die partjes gesuikerde fruitstukjes die naast de bonbons lagen. Papa, weet je nog?
Voor mij is het een los snoepje voor tussendoor, maar Martha vroeg of ik er kaas bij wilde eten. Die vraag begreep ik dus niet helemaal, maar wat blijkt, ze eten een bocadillo dus vaak met een broodje kaas ernaast maar hier doe ik niet aan mee.

Komende week is het zover namelijk de examens! Dinsdag heb ik mijn praktijkexamen lesgeven. Donderdag en vrijdag heb ik 2 dagen schriftelijk examen.

Spannend!